Är kosmos vackert? Brutna symmetrier i fysiken.

onsdag 1 april 2009 07:15-08:30, Täby Park Hotel Kemistvägen 30 18379 Täby
Sara Rydbeck är doktorand i teoretisk fysik vid Stockholms universitet och forskar inom astropartikelfysik och kosmologi.
Kosmologi är den gren av astronomin som handlar om universums utveckling. Astropartikelfysik kan tyckas vara ett konstigt ord men faktum är att den moderna högenergifysiken kopplar ihop det allra minsta, partiklar på subatomisk nivå, med det allra största, kosmos. 
Universums minsta beståndsdelar påverkar dess expansion och rörelserna hos stjärnor och galaxer. Med dagens experiment kan vi ta reda på hur och till och med använda kosmos självt som ett gigantiskt partikelfysikexperiment!
För att experimenten ska lära oss något behöver vi hypoteser att testa. Den moderna fysikens teorier bygger helt på symmetrier och brott mot dessa.   
Mekanismen för spontant symmetribrott ledde till förutsägelsen av den tredje familjen kvarkar (som är elementarpartiklar av samma typ som de som bygger upp protonerna och neutronerna i atomkärnan) och motiverar sökandet efter den Higgs-partikel som tros ge alla elementarpartiklar dess massa - upptäckter som belönades med 2008 års Nobelpris i fysik (se http://nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/2008/index.html).

I sitt föredrag kommer Sara först, med hjälp av ett enkelt exempel från Newtons mekanik, förklara hur symmetrier och bevarandelagar är direkt kopplade till varandra. Sedan kommer hon, utan att ta till någon mer matematik, berätta historien om brutna symmetrier, universum och vad som lett fram till de frågor inom hennes forskningsfält som kanske alldeles snart får sina svar.